Europa in je buurt!

12 mei 2018

Provincie Vlaams-Brabant

Op zaterdag 12 mei ontvangen we jou graag op het Martelarenplein in Leuven voor een leuk familie evenement. Maak kennis met de verschillende dieren in de pop-up kinderboerderij en kom aan de hand van leuke doe-activiteiten meer te weten over de grote diversiteit aan projecten die via de steun van Europa in Vlaanderen gerealiseerd worden. Daarnaast kan je jou onderhanden laten nemen door het grime-team, proeven van de culinaire verwennerij van de Oostendse Visbakkers of de strijd aangaan met je vrienden op de reuze gezelschapsspellen. De activiteiten vinden plaats tussen 12 en 17 uur.

Download het kaartje om te zien waar alles plaats vindt

Dit evenement is een organisatie van ESF, EFLPO, EFRO, EFMZV  Provincie Vlaams-Brabant en stad Leuven.

De provincie Vlaams-Brabant organiseert tijdens de maand mei een heuse Europamaand. Tijdens deze maand worden er onder andere talloze workshops voor scholieren georganiseerd. Op zaterdag 12 mei vindt het evenement ‘Europa in je buurt’ plaats op het Martelarenplein in Leuven centrum. Tijdens dit evenement kan je kennismaken met verschillende projecten die steun krijgen van Europa en ons leven verbeteren. Zowel jong en oud zijn welkom! Kom genieten van onder andere lekkere hapjes gebakken door echte Oostendse visbakkers, een blote-voetenpad, een heuse kinderboerderij en talloze andere animatie.

Workshops voor scholen:

Word landschapsbouwer voor één dag

Deze workshop is voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Ze leren het landschap in Zuid-Hageland opnieuw in te kleden en beheren. Spelenderwijs verzamelen ze landschapselementen zoals hagen, houtkanten en schikken die in hun eigen mini-landschap. Ze ontdekken hoe en door wie het landschap vandaag beheerd wordt via een wandeling langs een holle wegenparcours in Hoegaarden.

Ontdek witloofteelt in het proefcentrum Herent.Welke weg legt het witloof af van zaadje tot krop? Wat is een proefcentrum en hoe helpen ze hier de boeren het lekkerste witte goud te telen? Wat doe je met wortels na de witloofoogst? Op deze en veel meer vragen krijgen de leerlingen een antwoord tijdens een workshop in het proefcentrum van Herent. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar nemen een kijkje achter de schermen waaronder het boeiende project rond witloofwortels als voedingsbodem voor insectenkweek.

Achter de schermen van Brussels Airport.

Van piloten tot verkopers van pralines, ze werken allemaal op de luchthaven. Wist je dat er in de loodsen ook vliegtuigbouwers de vliegtuigen onderhouden? Brussels Airport is een dorp op zich met 20.000 werknemers en meer dan 260 bedrijven. Grijp deze unieke kans en werp zelf een blik achter de schermen van onze nationale luchthaven. Deze workshop is voor scholieren van het vijfde en zesde middelbaar

Fablab op bezoek in jouw klas.

FabLab mobiel komt naar jouw school met een koffer vol technische snufjes. Een fablab is een technologische werkplaats waar jouw ontwerpen met machines tot leven komen. Neem zelf het heft in handen en creëer jouw idee. Deze workshop is gericht op scholieren van het vijfde en zesde studiejaar.

Meer informatie over de maand van Europa in Vlaams-Brabant

 

Provincie Antwerpen

Beeld popup europaDe provincie Antwerpen organiseert een heuse ‘Pop-up Europa’ doorheen de hele provincie. Gedurende twee tot vier weken staat een gemeente in het teken van Europa. Met een tentoonstelling, lezingen, films, wedstrijden en activiteiten voor scholen is er altijd wel iets leuks te beleven.

Van 30 april tot 9 mei staat Brasschaat in het teken van Europa! De bibliotheek zal in het teken van Europa staan. Europese boeken krijg dan een plaatsje in de spotlights. Met de kraslotenwedstrijd kun je je Europa kennis testen en daarmee leuke prijzen in de wacht slepen. Let op: krasloten zijn alleen te verkrijgen bij een aankoop op de weekmarkt van maandag 30 april! Leerkrachten kunnen gratis lesmateriaal online bestellen voor het basis- en secundair onderwijs. Voor het secundair zal een vorming voor leerkrachten plaatsvinden en een snelcursus Europa voor de leerlingen van het secundair.

Daarnaast staat er op 5 mei een daguitstap naar de Europese instellingen op het programma. Het programma wordt op 9 mei  afgesloten met een feestelijke viering van de Dag van Europa en een voorstelling van Lucas De Man.

Alle activiteiten van Pop up Europa zijn gratis. Het is een initiatief van provincie Antwerpen in samenwerking met gemeente Brasschaat. Ontdek het volledige programma.

Meer info: Jeannette Zuidema, Adviseur Pop-up Europa, jeannette.zuidema@provincieantwerpen.be, 03 240 68 05

Op zaterdag 5 mei 2018 stelt stad Antwerpen de Kievit-buurt achter het Centraal Station in de kijker. Europa investeerde met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in de aanleg van het openbaar domein in deze buurt. Hierdoor was de stad in staat de in onbruik geraakte terreinen met groen en sport- en speelruimte voor de buurt te revitaliseren. Op de plek van een verlaten rangeerstation vormt het project de schakel tussen bestaande woonwijken in de Joodse buurt, de nieuwe grootschalige ontwikkelingen en het uitgebouwde HST-station Antwerpen Centraal.

De stad Antwerpen organiseert samen met Expeditie De Stad - het vroegere Antwerpen Averechts - stadsverkenningen in de Kievit-buurt.

 • zaterdag 5 mei 2018 tussen 10u en 15u
 • wandelingen van ongeveer 1,5 uur
 • geleid door gidsen van Expeditie De Stad
 • onthaal met een (warm) drankje aan het vertrekpunt in het Lindner Hotel (Lange Kievitstraat 125 - 2018 Antwerpen)
 • de wandelingen zijn gratis, maar inschrijving via www.expeditiedestad.be is verplicht.

Provincie Limburg

Op 10 juni organiseert het PC Fruit een opendeurdag naar aanleiding van hun 75 jarig bestaan. Tijdens deze dag krijg je een rondleiding in labo’s en percelen, kom je meer te weten over het gebruik van drones in de fruitteelt en kan je allerlei fruitgerechtjes proeven.

EFRO zal ook op deze dag aanwezig zijn en een beeld geven van voorbije en toekomstige Europese investeringen in Limburg.

Van 4-6 mei organiseert Limburg Start Up (LSU) het ‘X-festival’ op de C-mine site in Genk.  X–Festival is een jaarlijks cross–disciplinair, visionair, inspirerend en stimulerend ideeën–festival op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst met het oog op een creatieve en duurzame toekomst. Het festival wil verschillende werelden samenbrengen, innovatie en creativiteit stimuleren via cross–overs, nieuwe grenzen en horizonten exploreren en een Big–Bang zijn voor reflectie en actie. Essentieel voor het DNA van X–Festival zijn de ruimte voor kritische vraagstelling en debat en de ambitie om verder te reiken dan de vrijblijvendheid door het aanzetten en uitdagen tot creatieve actie.

X–Festival 2018 is er voor studenten, onderzoekers uit verschillende disciplines, beleidsmakers, architecten, kunstenaars, designers, ondernemers, pers en het brede publiek die geïnspireerd willen worden en de toekomst op een creatieve en out–of–the–box manier vorm willen geven.

Vrij toegankelijk maar aanmelden is aanbevolen. Meer info via www.x-festival.be

Op 31 mei sluit het EFRO-project 'Naar een duurzame energievoorziening in steden'  van Energyville op feestelijke wijze af op de Thor site in Genk. Je kan er kennis maken met alle ontwikkelde innovatieve technologieën, alle behaalde resultaten en conclusies met tour doorheen het gebouw en de laboratoria maken. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk! Dit kan via energyville.be/evenement/groot-slotevent-efrosalk-naar-een-duurzame-energievoorziening-steden

 

Provincie Oost-Vlaanderen

Europese kraampjesmarkt in Shoppingcenter Gent Zuid

Op 9 mei krijgt het Shoppingcenter Gent Zuid een Europees kleedje. Provincie Oost-Vlaanderen en het Informatiepunt Europa Direct zetten die dag de Europese projecten in Oost-Vlaanderen in de kijker. Kom langs en maak kennis met deze boeiende projecten. Een greep uit ons gratis aanbod:

 • Proef van de Geraardsbergse mattentaart, een erkend Europees streekproduct
 • Word jij een fietskampioen op de Oost-Vlaamse fietssnelwegen?
 • Speel mee met de Europese wedstrijd en win mooie prijzen
 • Doe de test: hoe ga jij shoppen? Antwoord de vragen en krijg een leuk en handig gadget
 • Experimenteer rond het hergebruik van kunststoffen
 • Met kinderanimatie

Deze activiteit is een organisatie van het provinciaal EFRO contactpunt en het Informatiepunt Europa Direct in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Universiteit Gent en EROV.

Kruishoutemse leerlingen in de bres om ‘EUnergietjes’ te besparen

Op 30 mei gaan leerlingen uit 5de en 6de leerjaar de strijd aan tegen de energievretende ‘EUnergietjes’. Ze vertrekken voor een avontuur vol opdrachtjes rond energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Als ze die tot een goed einde brengen, kunnen ze ‘EUnergietjes’ besparen. Wie slaagt in zijn opzet, verdient een EU medaille.

Deze activiteit is een organisatie van het provinciaal EFRO contactpunt en het Informatiepunt Europa Direct in samenwerking met de provincie en de POM Oost-Vlaanderen en de gemeente Kruishoutem.

Openwervendag Wintercurcus

De stad Gent stelt op 6 mei de deuren van de werf van het Wintercircus in de Lammerstraat in Gent open voor het publiek. De lang verwaarloosde garage Mahy werd gekocht door Sogent om het, o.a. met de steun van EFRO, te renoveren en te herbestemmen met oog op integratie in een vernieuwd stadsdeel De Krook. Wintercircus maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht Circuswijk. Er wordt eerst plaats gemaakt voor een demonstratie- en tentoonstellingsruimte, ondergrondse concertzaal, café en dakrestaurant. Het gebouw zal werkruimte bieden aan organisaties die media onderzoeken en toegankelijk maken voor iedereen. Tijdens de begeleide rondleiding kan de eerste fase van de renovatiewerken bekeken worden.

 

Provincie West-Vlaanderen

Op 6 mei organiseert de provincie West-Vlaanderen een EU-talkshow en een EU-fietstocht in de VIVES Hogeschool in Kortrijk.

Op de talkshow die van 10.30 tot 12.30 uur plaatsvindt, worden allerlei boeiende thema’s behandeld die te maken hebben met het effect van Europa in West-Vlaanderen en de verdere toekomst van Europe. Het debat is in handen van VRT-gezicht Michael Van Droogenbroek. Bekijk het volledige programma.

De EU-fietstocht brengt jou langs Europese projecten in Kortrijk en omstreken en geeft de kans te ontdekken wat Europa bij jou in de buurt realiseert. De fietstocht start om 13.45 uur. Fietsen worden gratis ter beschikking gesteld. Het aantal deelnemers voor deze EU Fietstocht is beperkt tot 80 deelnemers. Snel inschrijven is de boodschap.

De dag van Europa en de EU-fietstocht zijn een organisatie van EDIC West-Vlaanderen in samenwerking met EFRO Vlaanderen Provinciaal Contactpunt West-Vlaanderen, VIVES Toerisme & Recreatie en de Krant van West-Vlaanderen.